Telefon: +90 850 303 99 25

Mail: info@turkbox.com.tr

Uluslararası Denizyolu (Gemi) Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Uluslararası Denizyolu (Gemi) Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

İhracat hacmini genişletmek isteyenlerin, ihracat yapanların, uluslararası ticaret yapmak isteyen her firmanın en önemli sorunu lojistiktir. Lojistik, kısaca satışa hazır malların alıcıya ulaştırılma süreci olarak ifade edilebilir. Lojistik, firma maliyetlerini direk etkileyen bir faktör olduğu için firma lojistik planlarını ve tercihini iyi yapmalıdır. Aynı zamanda ihraç edilecek malların sorunsuz, kısa sürede ve en ekonomik şekilde alıcısına ulaştırılması temel amaçtır. Uluslararası taşımacılık farklı şekiller yapılabilir. İhracatınızı; karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz yolu seçeneklerinden birini tercih ederek gerçekleştirebilirsiniz. Seçeneklerin değerlendirilmesinde taşınacak ürün ve katlanmanız gereken maliyet çok önemlidir.


İşletmeler günümüzde genellikle; daha uygun fiyat avantajları, yüksek miktarlardaki ürünlerin tek seferde taşınabilmesi, taşınma esnasında ürünlere zarar gelmemesi gibi nedenler denizyolu taşımacılığını tercih etmektedir. 


Denizyolu Taşımacılığı Neden Tercih Edilmeli?


  • Denizyolu taşımacılığı diğer taşıma yöntemlerine göre oldukça maliyet avantajı sağlar.  Demiryoluna göre üç buçuk kat, hava yoluna göre, kara yoluna göre yedi kat hava yoluna göre yirmi iki kat daha uygun fiyat tarifeleri vardır. Deniz yolunda kullanılan yakıt diğer yöntemlere göre daha az olduğu için bu da dolaylı yoldan fiyatlara yansımaktadır.
  • Endüstriyel ürünlerden oluşan, hacmi ve miktarı büyük ürünlerin tek seferde taşınmasına olanak tanır. Bu hem ihracat sürenizi kısaltır hem maliyetlerinize etki eder.
  • Karayolu ve havayolu taşımacılığında farklı ülkelerin sınırları ve hava sahaları kullanıldığı için zaman zaman ülke kuralları dahilinde sorunlar çıkabilmektedir. Bu anlamda denizyolu taşımacılığı son derece güvenlidir.
  • Uluslararası denizyolu taşımacılığında ürünlerin yüklenip boşaltılma teknikleri oldukça gelişmiş olduğundan süreç kısalmaktadır.
  • Gelelim uluslararası denizyolu taşımacılığı nasıl yapılır sorusunun detaylarına. Denizyolu taşımacılığı genel itibariyle sefer çeşitlerine göre ikiye ayrılmaktadır. Bu iki başlık; Düzenli (liner)taşımacılık ve Düzensiz (Tramp) taşımacılık olarak adlandırılmaktadır.
  • Düzenli (Liner) taşımacılık: Bu sefer türünde yük gemisinin limana geliş saati, ayrılacağı tarik bellidir. Her şey önceden planlanabilir. Hizmete odaklı sefer türüdür. Bu taşımacılık sisteminde ürünler adet sayısına göre ambalajlı şekilde gemiye yüklenmektedirler. Gemi zamanı geldiğinde dolsa da dolmasa da kalkar. 
  • Düzensiz (tramp) taşımacılık: Bu sistemde gemiler limana belirlenmiş, planlanmış saate göre değil, yükün fazlalığına göre giderler. Esas olan yükün varlığıdır. Yük ağırlığına göre sınıflandırılırlar. Gemi dolmadan limandan ayrılmaz. Trump taşımacılık yöntemi ile genellikle; kömür, ham petrol, yeraltı madenleri, şeker, gübre gibi ürünler taşınmaktadır.


Uluslararası Deniz Taşımacılığı Çeşitleri


Taşınacak yüke ve taşınma şekline göre gemi taşımacılığı 5 farklı türe ayrılır.


  • Konteyner Taşımacılığı: Denizyolu taşımacılığının yüzde seklin kısmının gerçekleştiği sistemdir. Yükleri taşımak için tasarlanmış büyük sandıklardır diyebilir. Kendi içerisinde de farklı türleri vardır.
  • Komple konteyner taşımacılığı (FCL): Taşınacak yükün büyük olması tarafından bir konteyner da sadece bir firmaya ait ürün taşınmasıdır.
  • Parsiyel konteyner taşımacılığı (LCL): Bir firmanın taşınacak ürünü konteyneri doldurmuyorsa konteyner dolana kadar farklı firma ürünlerinin de konulmasıdır.
  • Tanker Taşımacılığı: Gazların ve kimyevi maddelerin gemide bulunan tankerler ile taşınmasıdır. Tehlikeli madde taşımacılığı olarak da adlandırılabilir. Genellikle LPG olarak bilinen sıvılaştırılmış petrol gazı taşıyan tankerler ve LNG olarak bilinen sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyan tankerler olarak iki tür tanker kullanılır. Petrol ve gaz, doğal gaz fibi maddeler pompalarla gemideki tankerlere yüklenir. Tankerin boşaltımı ise geminin kendi pompalama sistemi tarafından sağlanır.
  • Dökme Yük Taşımacılığı: Genellikle akışkan katılar için kullanılan bir yük taşımacılığı sistemidir. Şeker, çimento, maden cevheri, hububat tuz gibi ürünlerin taşımacılığında kullanılır.
  • RO – RO Taşımacılığı: Taşınan ürünün alıcısına karayolu ve denizyolu ulaşımı birlikte kullanılarak ulaştırılmasıdır. Liner sisteminin örneklerinden biridir. Kapıdan kapıya ya da depodan depoya tercih edilen taşımacılıklarda özellikle kullanılmaktadır. Depodan tıra doldurulan ürünler limana kadar gelir ardından tırları taşıyan büyük gemilere bindirilerek gideceği limanda indirilir. Buradan tır karayoluyla gitmesi gereken depoya kadar gider.
  • Kombine Taşımacılık: Yükün bir palet ya da konteynerlere yüklenerek alıcısına ulaşana kadar kara yolu, denizyolu, demiryolu hatta hava yolu taşımacılığın bir ya da birkaçının birlikle kullanılması demektir.


Uluslararası denizyolu taşımacılığıyla ilgili işleyişin anlaşılması bakımından yazımızda genel birtakım bilgilere yer verdik. Bu konuda parsiyel konteyner taşımacılığı yapan firmamız Turbox’un https://www.turkbox.com.tr/ Adresli internet sitesine girerek istediğiniz zaman bize ulaşabilir. Size özel avantajlarımızdan faydalanabilirsiniz. Önceliğimizin müşteri memnuniyeti olduğu çalışma prensibimizle müşterilerimize, maliyetlerini düşürmesine olanak sağlayarak kaliteli hizmetten yararlanmaları imkânı veriyoruz. 


Neden Konteyner Taşımacılığı Tercih Edilmeli?


  • Liner türü taşıma sistemidir. Yani her şey belli bir plan dahilinde ilerler.
  • Konteynerler gemilerin kendi vinçleriyle gemiye konulup indirildiği için zamandan tasarruf sağlanır.
  • Gönderdiğiniz ürünler daha kısa sürede ulaşır.
  • Parsiyel konteyner sistemlerinde maliyet oldukça düşer.
  • Parsiyel konteyner taşımacılığında gönderiniz metreküp başına fiyatlandırılır.
  • Konteynerlerin darbelere karşı dayanıklı yapıları sayesinde içinde bulunan yüke zarar gelmez. 
  • Konteynerler hava geçirmediği için ürünlerin bozulma riski ortadan kalkar.

whatsapp